top of page

Polistiren

Polistiren, kimyasal olarak C8H8'nin (stiren) bir polimeridir.Genellikle beyaz, saydam veya opak bir termoplastiktir. Polistiren, birçok farklı formda bulunabilir ve yaygın olarak kullanılan bir plastik türüdür.

GENEL ÖZELLİKLERİ

Kimyasal Yapısı

Polistiren, kimyasal olarak C8H8 birimi olan stiren monomerlerinin polimerizasyonu ile oluşur. Stiren, bir alken türüdür ve kimyasal formülü C8H8'dir. Yapısal olarak, stiren bir aromatik bileşik olup, bir benzen halkasında yan zincir olarak bulunan bir çift bağa sahiptir.

Fiziksel Yapısı

Polistiren, genellikle sert ve cam gibi bir yapıya sahiptir, ancak hafif ve kırılgandır. 

Erime Noktası

Polistiren, genellikle 240-260°C arasında erir. Ancak, bu değer değişebilir çünkü farklı türlerdeki polistirenler farklı termal özelliklere sahip olabilir.

Yoğunluk

Yoğunluğu orta seviyede olan bir malzemedir. Ancak, farklı polistiren türleri farklı yoğunluklara sahip olabilir. Örneğin, genişleme polistiren (EPS) hafif ve düşük yoğunluğa sahiptir.

Su Geçirgenliği

Saf polistiren su geçirmez bir yapıya sahiptir. Ancak, genişleme polistiren (EPS) hücresel yapısı nedeniyle suyun nüfuz etmesine izin verebilir.

Kimyasal Dayanıklılık

Kimyasal olarak nispeten inert bir malzemedir, çoğu kimyasal madde ile reaksiyona girmez. Ancak, bazı çözücüler (örneğin, aseton, asitler) polistireni çözebilir.

Termal İletkenlik

Isıyı iyi yalıtır, bu nedenle izolasyon malzemeleri olarak kullanılır.

Elektriksel Özellikler

İyi bir elektrik yalıtkanıdır. Bu nedenle, elektronik ve elektrik uygulamalarında sıklıkla kullanılır.

Besin Güvenliği

Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır ve gıda temasına uygun olan türleri bulunur.

ÜRETİM

ÜRETİM AŞAMALARI

Polistiren üretim sürecinin ilk adımı, stiren monomerinin üretilmesidir. Stiren, petrokimyasal endüstrisinde etilenin dehidrasyonu yoluyla elde edilir.Stiren monomerleri, bir polimerizasyon reaksiyonuyla birleştirilir. Bu reaksiyon sırasında çift bağlar açılarak polistiren zincirleri oluşur.Genellikle serbest radikal polimerizasyonu kullanılır. Bu, başlatıcı (örneğin, peroksitler) yardımıyla stiren monomerlerinin birleştirilmesini içerir.

Stiren monomerleri, bir su-fazında süspansiyon haline getirilir. Monomer damlacıkları, başlatıcı ve yardımcı maddelerin etkisiyle polimerleşir.Stiren monomerleri, su içinde emülsiyon haline getirilir. Emülsiyon stabilizatörleri yardımıyla monomerlerin birleşmesi sağlanır.

Polimerleşme reaksiyonundan sonra, ürün karışımı buharlaştırılır. Bu işlem, su ve diğer hafif bileşenlerin ayrılmasını sağlar.Elde edilen polistiren granüller haline getirilir. Bu, polimerin taşınabilir ve işlenebilir formda olmasını sağlar.

Polistiren granülleri, sıcaklığın ve basıncın etkisiyle şekillendirilir. Bu, farklı formlarda (plakalar, borular, levhalar vb.) polistiren ürünlerin üretilmesini sağlar.Bu aşamada, polistiren ürünlerin yarı mamul formu oluşturulur. (plakalar, levhalar) Yarı mamul ürünler, son aşamada istenilen şekil ve boyuta getirilir. (kaplamalar, ambalaj malzemeleri, oyuncaklar vb.)

KULLANIM ALANLARI

Ambalaj Endüstrisi

Yiyecek ve içecek ambalajlarının yanı sıra elektronik ekipmanların korunması için köpük ambalajlarda kullanılır.

İzolasyon Malzemeleri

Yüksek yoğunluklu polistiren (HIPS) ve ekstrüzyon form polistiren (XPS) gibi formları, inşaat sektöründe ısı ve ses yalıtımı için kullanılır.

Elektronik ve Elektrik Endüstrisi

Elektronik bileşenlerin kaplamaları ve koruyucu muhafazalar için kullanılır.

Otomotiv Endüstrisi

Araba iç aksamında, döşemelerde, gösterge panellerinde ve yalıtım malzemelerinde kullanılır.

Tıbbi Malzemeler

Polistiren, tek kullanımlık tıbbi malzemelerin (örneğin, petri kabı) üretiminde kullanılabilir.

Kimya Endüstrisi

Laboratuvar ekipmanları ve kimyasal reaksiyon kapları gibi kimya endüstrisi ürünlerinin yapımında kullanılabilir.

Servis Malzemeleri

Tek kullanımlık tabaklar, bardaklar, çatal-bıçak takımları gibi gıda servisi malzemelerinde kullanılır.

Dolgu Malzemeleri

Ambalaj malzemelerinin içinde ürünün hareket etmesini engellemek için köpük dolum malzemesi olarak kullanılabilir.

İnşaat Malzemeleri

Yapı elemanları, hafif çatı kaplamaları ve dekoratif kaplamalar için kullanılır.

bottom of page